koliko žrtev zares

Ker mi gre na živce večno prepucavanje med belimi in rdečimi, o tem kdo je zmagovalec, kdo poraženec, kdo se je za koga boril, sem si iz referata v državnem zboru prepisal nekaj spodnjih podatkov, da bom imel vse zbrano na kupu in lahko vedno pogledal kaj se je približno zares dogajalo.

Na kratko. od 1.500.00 Slovencev živečih pred vojno jih je ne zaradi svoje krivde umrlo 89000 ali 6%!! Kriv je bil imperializem (saj so se najprej kapitalistične države užgale med sabo) predvsem pa nemški nacizem, italjanski fašizem skupaj z njihovimi somišljeniki, podrepniki in izdajalci. Jasno je bilo iz nemške ideologije, da bodo Slovani po končni rešitvi, kolikor bi jih sploh ostalo, drugorazreden narod…hlapci, sužnji ali nekaj podobnega. Za svobodo in za Slovenijo so se borili partizani. V bojih jih je padlo največ, 27000. 

Domobrancev, belčkov al kakorkoli so se izdajalci imenovali, je padlo 1800 (seveda ne v boju s fašizmom in nacizmom) V glavnem so vedrili in se skrivali po farovfih in cerkvah. Posledica njihovega sodelovanja z okupatorji je bila smrt 1032 civilistov v taboriščih nemčije in italije, 830 ustreljenih talcev in v zaporih dodatno mučenih in ubitih 130 civilistov.Do konca vojne pa je v okupatorskih taboriščih, v izgnanstvu in na prisilnem delu umrlo še vsaj  10.80925  civilistov, predvsem sorodnikov partizanov in sodelavcev odporniřkega gibanja. Kot prve množičene žrtve nemškega nasilja so bili obnemogli in duševno prizadeti s Spodnje Štajerske, ki so jih  597  »evtanazirali« v avstrijskem Hartheimu poleti leta 1941. .

Ob razglasitvi kapitulacije se domobranci niso predali, ampak so panično bežali v Avstrijo, da bi se predali angležem. Tudi med potjo so pobijali, kradli in posiljevali. Na koroškem so v Dravo zmetali 200 ranjencev.  Angleži so jih s Koroške vrnili nazaj in povojna oblast  je dala pobiti 11683 domobrancev   od skupaj  13898 pobitih po koncu vojne.

Referati in razprava s posveta v Državnem svetu

11. in 12. novembra 2004, ki sta ga pripravila

Državni svet Republike Slovenije in

Inštitut za novejšo zgodovino v Ljubljani

http://www.ds-rs.si/dokumenti/publikacije/Zbornik_05-1.pdf

Številke povedo svoje, dejstva pa tudi. In težko čakam dan, ko nas bodo, povojno generacijo končno pustili pri miru. Mi nismo delali nobenih svinjarij in nismo nobenmu nič dolžni. Ne nas obtoževati, da smo genocidni narod, da nas mora biti sram….česa le?? Sram naj bo tiste , ki so izdajali in tiste, ki to še danes odobravajo.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod:miks || 13.03.2009 |Ni komentarjev »