Socializem in cerkev

Mirko Krašovec v intervjuju za Mladino, med drugim pojasnjuje tudi delovanje skupnosti kristjanov. Pravi, da v svetem pismu piše, da so prvi kristjani delovali kot skupnost. Določili so osebo, ki je s celotnim premoženjem upravljala v dobro vseh. In vsak je DOBIL PO SVOJIH POTREBAH IN GLEDE NA MOZNOSTI. Po isti logiki pa da delujejo še danes.

Na drugem mestu pa pravi, da so tudi verniki otroci prejšnjega režima. Petdeset let so mislili, da je tisto, kar je predpisoval socializem, prav.

In sedaj se jaz vprasam, kot otrok prejšnjega režima in hkrati tudi kot božji otrok, saj sem proti svoji volji bil krščen in prejel osnovno kršcansko vzgojo, kaj je zdaj prav, in kaj za vraga sem jaz, in kdo nas zajebava….Ko tole mozgam, mi pride edino na misel en rek iz južnih krajev prejšnjega režima…..jebe lud zbunjenog.

Zakaj V socializmu so nas ucili med drugimi tudi to, da je cilj socializma, VSAKEMU PO NJEGOVIH POTREBAH IN VSAKEMU PO NJEGOVIH MOZNOSTIH, ucili so nas tudi, da se socializem bori za enakost in pravicnost. In tisti cas so nas tudi pri verouku ucili podobno. In zdaj vidim da so tudi mislili tako. In zakaj zdaj ta gospod pravi, da pa to ni prav….in da smo petdeset let mislili, da je prav :)

Le kje je kavelj…..

 • Share/Bookmark
Zapisano pod: miks | 13.02.2007 | 15 komentarjev »

Lahko pustite komentar, ali uporabite trackback z vaše strani.

15 komentarjev
Komentiraj.

 1. sebastjanerlah 13.02.2007 ob 14:55, sebastjanerlah pravi:

  Mirko, ne Marko.

 2. Radvanjec 13.02.2007 ob 15:08, Radvanjec pravi:

  ni catcha. vedno gre za jebanje ludog i zbunjenog…samo vlogi se zamenjujeta…včasih

 3. 13.02.2007 ob 15:44, mijau pravi:

  Kavelj je v besedah: NE GLEJ, KAJ DELAM, AMPAK DELAJ, KAR TE UČIM!

 4. katarina 13.02.2007 ob 17:03, katarina pravi:

  hotimir, vsakemu po njegovih potrebah in vsakemu po njegovi zmožnostih AMPAK (tole si pozabil) Bogu pa tudi zadnji krajcar, če je treba. Pa brez pardona.

 5. Hotimir 14.02.2007 ob 00:24, Hotimir pravi:

  Katarina :) a ves, jes sem tud za. Ampak zdej sem ze v letih, ko imam vecje potrebe, kot pa zmoznosti :)

 6. 14.02.2007 ob 02:06, svobodnjak pravi:

  Gre pač za primer shizofrenične situacije, ki je tako rekoč stalnica že od vsega začetka obstoja RKC. Morda je res v svojih začetkih prakticirala socializem, to pa je tudi vse. Kasneje je RKC prestopila v prakso turbokapitalizma in to traja še danes. Ker pa se cerkvenjaki zavedajo, da so vrednote socializma pri Slovencih zelo zakoreninjene, pač uporabljajo retoriko, ki je blizu socializmu, čeprav ista institucija po drugi strani z vsemi močmi seka po socializmu, ki naj bi bil krivičen do nje. Ampak to je pač v skladu s prakso RKC – ko vidi nekje korist, bo sodelovala tudi s smrtnim sovražnikom, samo da bo nekaj dosegla. Naj te spomnim, da je prakso sklicevanja na vrednote socializma obvladal že Janez E. Krek, njegovi mariborski posnemovalci so pač samo nekoliko kozmetično popravili vse skupaj. To je pač kronski dokaz, da lahko dober PR zakrije resnično podobo določenega establishmenta. Vendar je tako (pa oprosti, če bom uporabil groteskno prispodobo): če ti za darilo prinesem govno in ga zavijem v izredno lep celofan, je to še vedno govno, ne glede na embalažo. In enako je z RKC – razni marketinški triki so sicer lahko dobra vaba za naivneže, ne pa za tiste, ki so pozorni na bistvo in ne le na zunanjost.

 7. 15.02.2007 ob 11:43, intelektbutalec pravi:

  “kot otrok prejšnjega režima in hkrati tudi kot božji otrok, saj sem proti svoji volji bil krščen in prejel osnovno kršcansko vzgojo”

  Vzgojen in prepariran v duhu socializma si bil pa po svoji volji kaj?

 8. Hotimir 15.02.2007 ob 13:04, Hotimir pravi:

  Nobeden me ni zavil v odejco, kupil neko šunt svečo, plačal partijskemu sekrtarju za mašo, pa za govor, pa za prostor, pa za …..ne vem kaj še in me odnesel na CK, kjer bi me spečega in nezavednega, sprejeli v partijo. Niti mi ni nobeden metal pod nos, da zato, ker nisem prejel partijskega krsta, imam na sebi izvirni greh in če bi slučajno umrl, preden bi me partijsko krstili, bi me zakopali v neposvečeno zemljo, za reveže in pse. Glede splošnih življenskih vrednot, nimam kaj reči prejšnjemu sistemu, socialna varnost je bila namenjena ljudem, ne pa ideološkim verskim skropucalam. Njihova ideologija pa tudi ni mogla vplivati name v toliki meri, kot je npr. rimokatoliška na nekatere samooklicane “intelektualce”, ki podpirajo takele teološke inteligentne cvetke: “Moški fetus postane človek po 40 dneh, ženski po 80 dneh. Deklice nastanejo zaradi poškodovanih semen ali vlažnih vetrov.” (Tomaž Akvinski, cerk. učitelj in patron katoliških visokih šol)

  “Ženska je napaka narave … s svojim presežkom vlage in s svojo podtemperaturo je telesno in duhovno … manjvredna … neke vrste pohabljen, zgrešen, spodletel moški … polno udejanjanje človeške vrste je samo moški.” (Tomaž Akvinski, sv. cerkveni učitelj 1225-1274)

  Le kaj bi bilo če bi tile teologi spravili s sveta vse ženske in ateistične moške…hm hm ostali bi samo še intelektualci :) :)

 9. Hotimir 15.02.2007 ob 13:11, Hotimir pravi:

  p.s. intelektualec uporablja izraz “prepariran” :) Le za katero pleme sem že nekje slišal, da še po smrti dajejo ljudi v sveto olje :)

 10. 16.02.2007 ob 01:46, svobodnjak pravi:

  Pojem “katoliški intelektualec” je dejansko contradictio in adiecto, saj noben veren človek pač ne more misliti svobodno – torej je lahko kvečjemu butalec ali še kaj slabšega. Intelekt pač ni prvina katolikov. Citirane Akvinčeve teze to dokazujejo.

 11. Hotimir 16.02.2007 ob 21:57, Hotimir pravi:

  Intelektalec…tule pa nekaj o tvojem režimu:

  Dragi prijatelj, ne pozabi, da so v nemški vojski milijoni katolikov. Naj jih pripravim do tega, da bodo ravnali v nasprotju z vestjo? (Odgovor Pija X.II na vprašanje zakaj ni protestiral zoper uničevanje Judov.)

  Ne zavedamo se marsičesa dobrega v novem svetnem nazoru (nacizmu). Pri podrobnejšem opazovanju pa ugotovimo, da je v svojem najboljšem kopija krščanstva. (Nadškof Freiburga Konrad Gröber papežu, 1944)

 12. 18.02.2007 ob 13:18, jebiveter pravi:

  Hotimir – če misliš, da si bil s krstom v kaj potisnjen si torej vernik. Če pa nisi vernik, pa ne vem zakaj se s tem obremenjuješ. Če ne veruješ, tega tudi ni. Sicer pa te imajo starši do polnoletnosti pravico vzgajati v skladu s svojim prepričanjem. Vera je le ena od tisočih stvari, ki so ti jo privzgojili (oz.poskušali privzgojiti).

  Ko pa govoriš o lepem, pravičnem in enakopravnem socializmu v našem prostoru, ti pa priporočam, da prebereš Orwellovo Živalsko farmo. Tam je lepo opisana takšna enakopravnost. Morda se boš prepoznal v katerem od naivnejših likov.

 13. Hotimir 19.02.2007 ob 20:37, Hotimir pravi:

  Seveda sem potisnjen, v statistiko o stevilu katolicanov, s katero maha cerkev, ko je treba skubiti uboge ljudi. Prepričan sem, da je prejsnji sistem ljudem dal veliko več, kot cerkev od svojega nastanka naprej. Njena ideologija temelji na pobijanju in mučenju, na izkorisčanju in na dogmi. Ne dopusca svobodnega misljenja. Kdor sene strinja z njo je preklet, bo kaznovan v peklu. Otroci, ki niso krsceni so avtomatsko gresniki, pogani in imajo izvirni greh. Ni treba brati Orwela,on je napisal se kaj vec kot Živalsko farmo. Beri biblijo…pobijanje v imenu boga, beri zgodovino inkvizicije, kaj so počeli papeži,njihovo strinjanje in blagoslavljanje pobijanja heretikov, križarske vojne, genocid v južni ameriki nad indijanci………Jaz lahko brez greha razmisljam s svojo glavo. Ti pa ne smes. Ti se moras drzati dogme, tega kar ti predpisujejo drugi. Moli in delajora et labora. Imas kar primeren nick Jebiveter :) Brezmadezno spocetje temelji na tem…marija je spočela od svetega duha….hm hm le kaj je to drugega kot nek jebiveter, druge razumnejse razlage ne vidim :)

 14. 17.12.2011 ob 12:36, A pravi:

  kje je kavelj ne

 15. 17.12.2011 ob 16:47, mijau pravi:

  Skoraj pet let je trajalo, da je tole prišlo do mene, prepričanega ateista.

  Bil sem krščen, a sem prenehal hoditi v cerkev, ker sem začel misliti s svojo glavo. Preživel sem celoten vek jugoslovanskega socializma, a sem se izognil partiji, ker sem mislil s svojo glavo.

  Še nekaj sem spoznal: človeka, ki se v dobi, ko bi moral začeti sam razmišljati, tega ni mogel naučiti, ga v zreli (po letih) dobi ni mogoče prepričati v nasprotno. Njegove dogme so pregloboko zakoreninjene v njem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !